Onze categorieën

Koop je een occasie in benzine of diesel?

Auto’s

diesel

België is een dieselmarkt. Dat is historisch zo gegroeid, al sinds in de jaren zeventig en tachtig de eerste gezinswagens met een ‘convenabele’ dieselmotor de revue passeerden. En daarom is de aankoop van een dieselwagen, nieuw of tweedehands, voor veel mensen een automatisme geworden. Eén dat niet noodzakelijk juist is, want nieuwe technologie moet gewogen worden, net als de evolutie in de brandstofprijs en de belastingen. Loont het daarom de moeite om voor een diesel, dan wel een benzine te gaan? We overlopen even waar je best rekening mee houdt.

Hoeveel kilometer/jaar is voordeliger met een diesel?

Wie meer dan 20.000km per jaar rijdt, is normaal gesproken beter af met een dieselmotor. Maar het exacte omslagpunt hangt natuurlijk af van de specifieke eigenschappen van elke auto en van het gebruik van de wagen. Wat wel zeker is, is dat het de jongste jaren verschoof in het voordeel van de benzine. Volgens mobiliteitsorganisatie VAB koop je voor minder dan 20.000km per jaar bijna altijd beter een auto op die brandstof.

Waar is een diesel voordelig?

Een dieselauto was tot voor kort eigenlijk maar écht voordeliger op één vlak: aan de pomp. De benzine- en dieselprijs is doorheen afgelopen jaren echter steeds dichter bij mekaar komen te liggen en is met momenten zelfs al duurder geweest dan benzine. Dit was vroeger niet het geval en daarom voor velen een reden om een dieselwagen aan te schaffen. Het is wel nog steeds zo dat een diesel voor elke 100km minder brandstof nodig heeft en daardoor het verbruik van je auto aanzienlijk lager kan liggen dan bij een benzine. Bovendien is hij minder gevoelig voor de rijstijl dan een benzinemotor en biedt hij het comfort van een hogere trekkracht per liter cilinderinhoud. Wie daaraan gewend is, kan dat vaak maar moeilijk afleren.

Waar kost een diesel geld?

Maar op veel vlakken is een dieselauto minder voordelig. Vooreerst is de aankoop duurder omdat een dieselmotor meer technologie aan boord heeft en de uitlaatgassen meer nabewerking (en dus dure katalysatoren bijvoorbeeld) vergen. Het onderhoud aan een dieselmotor tikt daarom ook verder door dan bij een benzine. Maar de herstelkosten zijn de grootste verdoken kost. En het risico daarop is vooral groot wanneer een diesel gebruikt wordt in omstandigheden waarvoor hij eigenlijk niet geschikt is. In stadsverkeer bijvoorbeeld, of voor korte ritjes. Daar waar hij onvoldoende op temperatuur komt. Een diesel belast daarenboven de batterij meer, onder meer omdat hij veel stroom vergt om te starten. Een dieseltje dat in de winter buiten slaapt en altijd korte ritjes doet, zit daarom steevast op het pad van enkele dure herstellingen, ook als het op een jaar tijd toch voldoende kilometers zou afleggen bijvoorbeeld.

Wat met lage-emissiezones?

Sinds kort is het ook belangrijk om in het achterhoofd te houden waar je regelmatig heen moet met je wagen. Meer en meer steden passen lage-emissiezones (LEZ) toe, zoals bijvoorbeeld de stad Antwerpen. Dieselwagens stoten meer fijn stof en roet uit. Daarom zijn de voorwaarden voor deze voertuigen strenger. Hoe ouder de wagen is, hoe kleiner de kans is dat je er nog mee in de stad mag rijden zonder een boete te kunnen verwachten.

De euronorm van het voertuig bepaalt of het voertuig in de lage-emissiezone mag rijden. Vergeet hier dus zeker niet naar te kijken wanneer je op zoek bent naar een wagen. De euronorm is een Europese milieustandaard voor voertuigen. Hoe hoger de euronorm van het voertuig, hoe milieuvriendelijker de wagen. De euronorm vind je op het inschrijvingsbewijs onder ‘milieuklasse’.

En bij een occasie?

Ja, bovenstaande regels zijn onverminderd van toepassing op occasies! Wanneer je van plan bent een “nieuwe” tweedehands wagen aan te  schaffen, is het belangrijk zeker goed na te denken over hoe je het voertuig voornamelijk zult gebruiken en op basis daarvan een keuze te maken. 

Gerelateerde berichten

Wedstrijd: meeracen als co-piloot tijdens de VW Fun Cup!

Acties & Wedstrijd, Auto’s
Ben jij gek op snelle auto’s? Wat dacht je dan van een dagje doorbrengen op het circuit in Francorchamps? Op 13 en 14 juli 2019 gaat daar de VW Fun Cup door. Een buitengewone race. De besten zijn er natuurlijk om te winnen, maar de meerderheid van het peloton is...
Lees verder

2dehands.be #SalonExperts

Acties & Wedstrijd, Auto’s
De beste saloncondities, die vind je op 2dehands.be! Wist je immers dat tussen de 100.000 autozoekertjes op 2dehands.be ook de meeste wagens staan die te vinden zijn op het autosalon, maar dan goedkoper? Tijdens het autosalon neemt een team van auto-experts de Facebook en Instagram van 2dehands.be over. Spot je tussen 12...
Lees verder