Onze categorieën

Maak zelf een leuk speeltentje!

Doe-het-zelf & Verbouwen, Tuin

Elk kind wilt graag een eigen speeltentje. Goed voor uren plezier! Met deze tutorial maak je er zelf eentje. Een plankje zagen, wat gaatjes boren, je lievelingsstof kiezen en je bent klaar!

Heb je geen kinderen maar wel een hond en weinig schaduw in de tuin? Dan is dit het ideale schaduwtentje! Het tentje is een echte eyecatcher, zowel in de tuin als in de speelkamer.

Tentje1

Wat heb je nodig?

Tentje2

Zo maak je het

Stap 1

Zaag de houten plankjes op maat. Je kan dit met een cirkelzaag doen of ook gewoon met een handzaag. Ik maakte dit als schaduwtentje voor mijn hond en gebruikte 4 plankjes van 1,05 m. Wil je het graag voor je kids maken, gebruik dan wat langere plankjes.

Tentje3

Stap 2

Schuur de randjes van het hout met wat schuurpapier op.
Tentje4

Stap 3

Markeer met een potlood waar je de gaten voor het rondhout gaat boren. Bovenaan deed ik dit op 10 cm en onderaan op 5 cm. Ik gebruikte rondhout van 10mm diameter. Als je je tentje hoger gaat maken kan je voor rondhout kiezen met een grotere diameter zodat het hout niet gaat doorbuigen. Hou er dan ook rekening mee dat je een grotere boor nodig zal hebben, bv. een platte houtboor.

Boor 8 gaten in het hout. Telkens op 10 cm bovenaan en 5 cm onderaan.
TIP: Je kan langs 2 kanten van het hout boren om te voorkomen dat het hout gaat splinteren. Boor totdat je juist het puntje ziet aan de andere kant van het hout. Boor dan van langs de andere kant.
Tentje5 Tentje6

Stap 4

Schuur alle gaatjes terug wat op met schuurpapier.

Stap 5

Zaag nu het rondhout op maat. Mijn tentje is 1m diep + je houdt ook rekening met de dikte van de houten plankjes en het rondhout moet ook 5 cm door de plankjes steken. Zo komt dit bij mij uit op 1m17.

Stap 6

Schuur de randjes van het rondhout op met schuurpapier.

Stap 7

Bovenaan boor je nog een extra gat in de 4 plankjes om een lintje door te steken voor extra stevigheid. Bij mij was dit op 34 cm van de bovenkant. Ik koos voor een oranje nylontouw omdat dit bij mijn stof past. Je kan ook voor een lint kiezen of een ketting.

Tentje7

Stap 8
Nu kan je je tentje in elkaar steken. Steek het rondhout door de gaten in de plankjes en knoop het lint langs de binnenkant van het tentje. Als je een nylontouw gebruikt, plak je best een plakbandje rond het uiteinde om te voorkomen dat dit gaat uitrafelen.
Stap 9

Plaats een moer langs de binnen- en buitenkant van de plankjes zodat alles goed geklemd wordt. Doe dit zowel boven- als onderaan. Ik gebruikte moeren van 10mm. Hou het rondhout stevig vast met een griptang en draai de moer vast d.m.v. een sleutel. Kijken even naar stap 11. Als je de stof via een tunnel gaat vastmaken, plaats je de moeren pas na stap 11. Maak je de stof vast via knijpers/kamsnaps dan kan je de moeren nu al plaatsen.

Tentje8

Stap 10

Knip je stof nu op maat. Hou er rekening mee dat je de kantjes nog moet omzomen. Neem dus langs alle zijden 2 cm extra naadwaarde. Kijk al even naar stap 11. Ga je het met een tunnel vastmaken? Dan hou je rekening met nog wat extra centimeters.

Plooi de randjes van je stof 1 cm om en strijk goed. Plooi nog eens 1 cm om en strijk opnieuw. Nu kan je de kantjes vastnaaien met je naaimachine. Doe dit voor de 4 randen.

Tentje9

Stap 11

Maak de stof langs 1 kant aan het rondhout vast. Je kan ofwel knijpers/kamsnaps plaatsen of je naait een tunnel waar je het rondhout doorsteekt. Span de stof over het bovenste rondhout en markeer waar je de stof onderaan moet vastmaken zodat de stof gespannen staat. Je doet dit terug met knijpers of je maakt een tunnel. Ik verkies knijpers/kamsnaps omdat je het doek zo makkelijk kan losmaken zonder dat je het tentje uit elkaar moet halen. Handig als je het eens wilt wassen.

Zo, je tentje is klaar! Wedden dat je kind of hond er dolblij mee zal zijn?

Tentje10 Tentje11

Groetjes,

Sarah Van Loo

nuniya.be

instagram.com/nuniyaa

Gerelateerde berichten

Welke barbecue past bij jou?

Tips & Tricks, Tuin
Het einde van de zomervakantie nadert voor velen, maar van het goede weer kun je zeker nog enkele weken genieten. Ook een gezellige BBQ kan uiteraard niet ontbreken aan jouw zomer. Indien je er echter nog eentje moet scoren, stuit je al snel op de vraag: welke barbecue koop ik...
Lees verder

Hou de wespen uit je glas met deze vrolijke strijkkralen!

Doe-het-zelf & Verbouwen
Strijkkralen enkel voor kinderen? Dat dacht je maar! Je kan er zelf leuke vrolijke dingen mee maken. Denk maar aan kleurrijke onderzetters die ook nog eens de wespen uit je glas houden.   Wat heb je nodig? Strijkkralen in verschillende kleuren Rond grondplaatje Bakpapier Strijkijzer Zo maak je het Stap...
Lees verder