Onze categorieën

Maak zelf een hippe bokaallamp

Doe-het-zelf & Verbouwen, Huis & Interieur

bokaallamp

Een hippe bokaallamp, ook wel ‘mason jar lamp’ genoemd, past binnen elk interieur en brengt heel wat sfeer in huis. Laat je niet afschrikken door de elektriciteit die er bij te kijken komt. De lamp is in een mum van tijd klaar. Je haalt de gezelligheid zo in huis!

Wat heb je nodig?

bokaallamp1

 

 

 

 

 

Stap 1

bokaallamp2

Teken de diameter van de lampfitting over op de binnenkant van het deksel. Dit moet niet exact dezelfde grootte zijn. Het gat mag enkele millimeters groter zijn.

 

 

 

Stap 2

bokaallamp 3 en 4

Maak gaatjes op dit cirkeltje. Je kan dit met een boormachine doen of met een nagel en een hamer. Vergeet geen plankje onder het deksel te leggen zodat je niet door je tafel boort of klopt. Zet ook een veiligheidsbril op.

Maak het gat open d.m.v. een klein vijltje. Pas op dat je je niet snijdt aan het deksel!

Met een ronde vijl kan je het gat van het deksel mooi glad maken. Dit kan ook d.m.v. een dremel. Vergeet je veiligheidsbril weer niet te gebruiken.

Pas de fitting op het deksel om te controleren of alles goed in elkaar past. Draai het terug uiteen.

bokaallamp 6 en 7

Stap 3

bokaallamp 8 9 10 11

Verwijder de buitenste isolatie van het strijkijzersnoer heel voorzichtig met een breekmes. Pas op dat je niet in de blauwe of bruine draad snijdt. Doe een stukje plakband op het uiteinde van de isolatie zodat deze niet uitrafelt.

Nu kan je de blauwe en bruine draad strippen met een kniptang. Hierbij ga je enkele millimeters van zowel de bruine en blauwe draad blootleggen. Draai aan de draadjes zodat deze niet loskomen.

Stap 4

Draai de vijsjes open zodat je de draad er kan instoppen. Draai de vijsjes opnieuw dicht. Stop dit deel terug in de fitting en draai terug in elkaar. Draai het vast op het deksel.

Stap 5

Nu ga je de schakelaar klaarmaken. Draai de vijsjes open.

bokaallamp 12

Kies waar je de schakelaar op het strijkijzersnoer wil plaatsen. Knip met de kniptang het strijkijzersnoer door op deze plaats en haal heel voorzichtig opnieuw de buitenste isolatie van het snoer d.m.v. een breekmes. Pas op dat je niet in de blauwe of bruine draad snijdt. Plak opnieuw een stukje plakband op het uiteinde.

Eén van de 2 draden (de blauwe en bruine) laat je wat langer. Deze gaat naast het schakelaartje in het suikertje. De andere draad is wat korter. Deze gaat naar het schakelaartje. Strip de draad 6 mm en draai opnieuw aan de draadjes. Verbind blauw met blauw en bruin met bruin.

Draai de vijsjes open totdat je het gaatje ziet. Stop de draadjes erin. Je kan dit d.m.v. een bektang doen. Dit is wat prutswerk. Zet het klemmetje vast met een schroevendraaier. Let erop dat de buitenste isolatie er goed onder zit. Draai de vijsjes van de schakelaar terug toe.

bokaallamp 13

Stap 6

Je bokaallamp heeft enkel nog een stekker nodig en je bent klaar!

bokaallamp 15

Draai de vijsjes van de stekker open. Snijd de buitenste isolatie van het strijkijzersnoer opnieuw open met een breekmes. Plak opnieuw een stukje plakband op het uiteinde. Strip de draadjes zodat je 6 mm blote draad hebt. Vergeet de draadjes niet goed op te draaien zodat deze niet uitrafelen.

 

Open de gaatjes van de stekker. Haal het klemmetje eruit. Stop de draadjes in de gaatjes. Het maak niet uit waar de bruine en de blauwe draad ingaat. Plaats het klemmetje terug in de stekker en zorg ervoor dat de bekleding er goed onder zit want dit houdt het tegen. Vijs de stekker dicht en je bokaallamp is klaar voor gebruik!

bokaallamp 16

Nog enkele handige tips:

  • Gebruik enkel een led-lamp. Deze wordt niet warm in de bokaal.
  • Kies een doorzichtige lamp, geen matte. Dit geeft het tofste effect.
  • Maak je een kleine bokaallamp? Kies dan voor een E14 fitting en lamp. Bij een grote bokaallamp kies je best een E27 fitting.
  • Maak de bokaallamp in verschillende groottes en zet ze bij elkaar. Gezelligheid troef!

Ga je ook een bokaallamp maken? Tag me dan zeker in het resultaat op Instagram. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

bokaallamp 17

Sarah Van Loo
https://www.instagram.com/nuniyaa

 

Gerelateerde berichten

Maak zelf een leuk speeltentje!

Doe-het-zelf & Verbouwen, Tuin
Elk kind wilt graag een eigen speeltentje. Goed voor uren plezier! Met deze tutorial maak je er zelf eentje. Een plankje zagen, wat gaatjes boren, je lievelingsstof kiezen en je bent klaar! Heb je geen kinderen maar wel een hond en weinig schaduw in de tuin? Dan is dit het...
Lees verder

Hou de wespen uit je glas met deze vrolijke strijkkralen!

Doe-het-zelf & Verbouwen
Strijkkralen enkel voor kinderen? Dat dacht je maar! Je kan er zelf leuke vrolijke dingen mee maken. Denk maar aan kleurrijke onderzetters die ook nog eens de wespen uit je glas houden.   Wat heb je nodig? Strijkkralen in verschillende kleuren Rond grondplaatje Bakpapier Strijkijzer Zo maak je het Stap...
Lees verder