Onze categorieën

Oude cementtegels opnieuw gebruiken – Hoe doe je dat?

Doe-het-zelf & Verbouwen, Huis & Interieur

Caroline en Adriaan bouwen nu al bijna 3 jaar aan hun droomhuis in het groene deel van Deurne: het is deels een renovatie- en deels een nieuwbouwproject. Eenmaal afgewerkt zal er een nieuwe (lage-energie) woonst, een groot atelier en een kleiner tuinatelier in een tuin met een grote zwemvijver zijn. Ze hebben samen een zoon en een dochter en verbouwen in hun vrije tijd. 

“Ondanks het feit dat we allebei een full-time job hebben is het budget dat we aan onze woondroom kunnen en willen besteden beperkt. Bovendien zijn we er ons van bewust dat een nieuwbouw zetten niet per sé gunstig is voor onze ecologische voetafdruk. De waarheid is dat we letterlijk àl onze gereedschappen en bouwmaterialen eerst en vooral tweedehands zoeken. En dat heeft ons tot nu toe toch al flink opgebracht.” 

Je merkt het aan de zoekertjes op 2dehands.be: oude cementtegels zijn een gegeerde vloerbekleding. Dat komt niet aleen omdat ze duurzaam en kleurrijk zijn maar ook omdat hun prijs nieuw in de handel start rond de 65 euro per vierkante meter. Voor veel verbouwers, en dan zéker voor zij die al veel zelf willen doen om de kosten te drukken zou dit een stevige hap uit het bouwbudget nemen. Voor de vloerbekleding van onze tuinstudio (55m2) wilden we iets doen dat we in een  appartement in Barcelona zagen.

dezeen_Renovation-of-an-apartment-in-Barcelona-by-Laura-Bonell-Mas_ss_2

Ontwerpster Laura Bonell Mas combineerde cementtegels en parketvloer door de cementtegels als het ware als schuin liggende tapijten in de ruimte in te werken. Het warme hout van het parket en het ‘tapijt’ van kleurrijke cementtegels zou ons tuinatelier meteen een eigen sfeer geven. Voor bloemetjes-dessins zijn mijn lief en ik niet zo te vinden, dus wanneer dit zoekertje over cementtegels met een geometrisch motief online kwam, heb ik meteen gereageerd.

zoekertje cementtegels

Het lot kostte ons amper 2 euro per m2, en 2 ritten naar de stille kempen met ons kleine aanhangwagentje. Maar dan begon het pas, want die tegels waren nog ‘ongekuist’. Achter iedere tegel hing een flinke dot mortel. En online kon ik nergens vinden hoe je die er zonder brokken maken af kan halen. Daar zaten we, met 500 loodzware tegels vol steenharde mortel.

2Htegels1

Na enkele testjes bleek dat er niets anders op zat dan iedere morteldot enkele tikken te geven met hamer en beitel. Dat werkje haalt niet de hele laag mortel er af, maar maakt wel de randen van de mortellaag vrij, waardoor de tegels opnieuw vlak naast elkaar gelegd kunnen worden. Gelukkig kon er onder onze tegelvloer een flinke laag chappe aangebracht worden. Dat heb je wel nodig wanneer je jezelf veel werk wilt besparen. Zo kan je het grootste deel van de oude mortel late zitten. Mijn vriend heeft wel nog iedere rand ‘scherp gezet’ met de slijpschijf. Een kunstje dat niet voor iedereen is weggelegd, ( lees: ‘dat durf ik écht niet’) maar het maakt de tegelranden wel weer zo goed als nieuw. Wat we bij aankoop niet gezien hadden, is dat er op de bovenkant van de tegels een dun laagje cementsluier en ander vuil was achtergebleven. Om de beste tegels te kunnen selecteren heb ik iedere tegel gepoetst met een schuurspons en een klein beetje zoutzuur. Een smerige job en het maakt de tegels opnieuw erg poreus. Zo zouden ze tijdens het in mortel leggen snel opnieuw vuil kunnen worden. Iemand zei dat ik ze kon insmeren met bruine zeep. Maar dat bleek niet eens voldoende. Uiteindelijk heb ik iedere tegel ingevet met cocosvet (kleurloos en geurloos), een vod en een verfbrander. Dat werkte best van al. De tegels ‘dronken’ het vet op en kregen er een mooie glans door, zonder kleverig aan te voelen.

cementtegel 3

Het hele gebeuren heeft ons toch meer werk gekost dan we aanvankelijk ingeschat hadden maar gelukkig maakt het geslaagde resultaat alles goed. We zijn superfier op onze authentieke vloer! Tussen de cementtegels en het parket willen we een fijn messing profiel inwerken. Nu nog een restpartij visgraat parket op de kop tikken en dan zijn we er. Die zoeken we ook op 2dehandcementtegel5s.be, maar liefst wel ongebruikt 😉

2Htegels4

Gerelateerde berichten

Maak zelf een leuk speeltentje!

Doe-het-zelf & Verbouwen, Tuin
Elk kind wilt graag een eigen speeltentje. Goed voor uren plezier! Met deze tutorial maak je er zelf eentje. Een plankje zagen, wat gaatjes boren, je lievelingsstof kiezen en je bent klaar! Heb je geen kinderen maar wel een hond en weinig schaduw in de tuin? Dan is dit het...
Lees verder

Hou de wespen uit je glas met deze vrolijke strijkkralen!

Doe-het-zelf & Verbouwen
Strijkkralen enkel voor kinderen? Dat dacht je maar! Je kan er zelf leuke vrolijke dingen mee maken. Denk maar aan kleurrijke onderzetters die ook nog eens de wespen uit je glas houden.   Wat heb je nodig? Strijkkralen in verschillende kleuren Rond grondplaatje Bakpapier Strijkijzer Zo maak je het Stap...
Lees verder