Onze categorieën

In 5 stappen verlost van je verzamelwoede!

Tips & Tricks

huisuitvoegen

Verzamelen is een leuke bezigheid, die veel voldoening geeft. Een verzameling is (bijna) nooit helemaal compleet en blijft, net als jij, dus altijd in beweging. Maar als je kasten en verzamelkamers uit hun voegen barsten door de koekblikken of puntenslijpers, is het misschien tijd voor wat anders. En dan heb ik het niet over een groter huis…

Meestal is het met pijn in het hart, en vaak moet je er door een partner, vriend, of familielid op gewezen worden, maar er kan een tijd komen om de verzameling aan de wilgen te hangen; of liever: op 2dehands.be zetten. Dat levert ruimte en geld op, en met een beetje geluk krijgen je dierbare verzamelobjecten dan nog een liefdevol tweede (of derde) leven. Maar hoe kan je het beste een verzameling verkopen, die zomaar uit honderden of zelfs duizenden items kan bestaan? Enkele tips.

1. Kies het juiste moment

Tenzij er echt per direct ruimte nodig is of de spanningen thuis te hoog oplopen, kun je best even het moment afwachten waarop er het meest gezocht zal worden naar jouw verzamelobjecten. Verzamel je voetbalshirtjes of –ballen? Wacht dan tot er een EK of WK nadert en de voetbalkoorts in alle hevigheid losbarst. Heb je Kerststalletjes in de aanbieding? Wacht dan tot het bijna Kerstmis is. En heb je een enorme collectie Halloween-pompoenen waar je vanaf wilt? Dan is het stilletjesaan tijd om in actie te komen!

super-soakers

2. Kies de juiste rubriek

Het lijkt zo eenvoudig. Een titel bedenken, de verzameling omschrijven, foto (en prijsopgave) erbij, en op 2dehands.be zetten. Dat is ook zo, maar er zijn vaak meerdere rubrieken waarin je je items spullen kan plaatsen en de ene trekt waarschijnlijk meer (of passender) publiek dan de andere. Denk goed na over je doelgroep en de functie van je items. Het ligt voor de hand om je verzameling waterpistolen in de groep Verzamelen te plaatsen, maar misschien willen de meeste mensen de waterpistolen wel gewoon gebruiken. Dan is het handiger om ze, in verschillende losse advertenties, in een speelgoedrubriek in de groep Kinderen en Baby’s te plaatsen.

theelepeltjes

3. Samen of los aanbieden?

In de groep Verzamelen bestaat een speciale rubriek waar je complete verzamelingen kunt plaatsen. Heel handig, en voor veel mensen de perfecte plek om te zoeken. Maar soms zijn er betere keuzes. Het hangt natuurlijk een beetje van de omvang van de aangeboden verzameling af, maar een deel van de aantrekkingskracht van het verzamelen is natuurlijk ook dat je zelf stukje bij beetje je verzameling uitbreidt, en elk item met zorg uitzoekt. Als je in één keer honderden of duizenden spullen rijker bent vanwege de inspanningen van iemand anders, gaat de lol er misschien vanaf. Ook kan zo’n grote partij spullen een beetje intimiderend zijn, qua prijs. Want, wat moet je als koper bieden, en ben je wel bereid om ineens zoveel geld uit te geven?

Losse advertenties verbinden
Om deze redenen kan het handig zijn om de verzameling (ook) in delen aan te bieden. Als sommige items duidelijk bij elkaar horen, bijvoorbeeld op basis van materiaal of formaat, zet deze dan apart in een advertentie. Maar ook als dit niet zo is, kun je verschillende groepjes maken, om dan vervolgens in de advertentietekst te verwijzen naar je andere advertenties. Dan is het voor de koper beter te overzien en weet hij tegelijkertijd dat je nog meer in de aanbieding hebt.

Strategie aanpassen
Uiteraard kun je ook gewoon alles in één advertentie zetten en in de advertentietekst toelichten dat je de spullen ook los wilt verkopen. En natuurlijk hoef je deze mogelijkheid niet per se te bieden. Soms is het bijna niet te doen om alles apart te verkopen. Je kunt ook altijd eerst even kijken of het in één keer lukt, en later overgaan op een andere strategie.

4. Titel en omschrijving

Als je besluit de spullen ook los aan te bieden, vermeld dit dan in de titel, zodat er verschillende soorten (potentiële) kopers op je advertentie zullen klikken. Bijvoorbeeld: ‘200 waterpistolen, ook los te koop.’

Details en belangrijke eigenschappen
Wees verder in de advertentietekst zelf zo gedetailleerd mogelijk. Vertel kort iets persoonlijks, misschien hoe de verzameling tot stand is gekomen, of wat voor reacties je erop krijgt. Zeg ook hoe oud de spullen zijn, in welke staat ze verkeren, en wat de belangrijkste eigenschappen zijn – zoals materiaal, formaat of kleur – als dit niet meteen duidelijk is.

Als je spullen los wilt aanbieden is het verder een goed idee om in de omschrijving te vermelden dat je een korting aanbiedt bij de aankoop van meerdere items, of staffelkorting.

5. Prijstypes en korting

Prijs overeen te komen
Zoals gezegd worden mensen misschien liever niet meteen geconfronteerd met de (hoge) totaalprijs van je hele verzameling. In dat geval is het misschien een beter idee om nog geen concrete vraagprijs op te geven, in ieder geval niet in het prijsvak. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de optie ‘Prijs overeen te komen’, of ‘Niet van toepassing’.

Meer kopen? Hogere korting
Hierboven kwam het al even voorbij: staffelkorting. Dit is een mooie extra stimulans voor mensen om meerdere items tegelijk aan te schaffen. Naarmate er meer spullen gekocht worden, bied je dan een steeds hogere korting aan. Zo heb ik een keer vijftig blu-rays verkocht, die per stuk bijvoorbeeld zeven euro waren, maar per twee stuks twaalf euro (zes euro per stuk), en per drie stuks vijftien euro (vijf euro per stuk). Met nog eens extra voordeel als alle vijftig tegelijk worden gekocht.

Succes!

Gerelateerde berichten

Hoe start je een veiling op 2dehands.be?

Algemeen, Tips & Tricks
2dehands.be is het perfecte platform voor iedere veiling. Maar hoe begin je daaraan? Volg het onderstaande stappenplan en in geen tijd staat jouw eerste veiling online! (Klik op de afbeelding om hem te vergroten.)
Lees verder

7 tips bij het kopen van een 2dehands iPhone

Tips & Tricks
De nieuwe iPhone Xs en Xr zijn er. Ideaal om voordelig een ouder model op de kop te tikken, zoals de iPhone 6s, 7 of 8. Toch let je best even op wanneer je op zoek gaat naar een tweedehands toestel en houd je onderstaande tips steeds in gedachten. 1.     ...
Lees verder