Onze categorieën

Welke barbecue past bij jou?

Tips & Tricks, Tuin

Het einde van de zomervakantie nadert voor velen, maar van het goede weer kun je zeker nog enkele weken genieten. Ook een gezellige BBQ kan uiteraard niet ontbreken aan jouw zomer. Indien je er echter nog eentje moet scoren, stuit je al snel op de vraag: welke barbecue koop ik best?

De ideale barbecue

Het zullen eeuwige discussies blijven: Apple of Microsoft, de Beatles of de Stones, Pacino of De Niro, en… barbecueën op houtskool of op gas. Ok, of op elektriciteit. Oh en het kan ook nog op hout. Goed, de vergelijking gaat niet helemaal op, maar reken maar dat de gemoederen hoog kunnen oplopen! Toch blijft de conclusie dat gewoonweg elke variant zijn eigen voor- en nadelen heeft.

 

☀ Houtskoolbarbecue

De echte BBQ-puristen gaan voor een houtskoolbarbecue, zoveel is zeker. Die echte, originele barbecuesmaak schijn je alleen met een klassieke BBQ te kunnen krijgen. Het klopt echter niet helemaal dat dit afkomstig is van de kooltjes of rook. De lekkere grilsmaak waar velen zo van houden, komt grotendeels door de hogere temperatuur die je met een kolenbarbecue kunt bereiken.

Los van de smaak vinden houtskoolbarbecuefans het gewoon prettig om heel direct bij de opwarming van de barbecue betrokken te zijn. Het spelen en onder controle krijgen van vuur blijkt dan toch nog steeds een oerinstinct te zijn dat ook de moderne mens koestert.

Het nadeel van een houtskoolbarbecue is wel dat je na afloop met aardig wat rommel (kolen en as) blijft zitten. Daarnaast duurt het minstens een half uur voordat je BBQ voldoende is opgewarmd. Dit laatste zien veel BBQ-liefhebbers echter ook als een voordeel. Terwijl de barbecue opwarmt, kun je rustig genieten van het zonnige weer, je gezelschap en een lekker aperitiefje.

☀ Gasbarbecue

Een gasbarbecue heeft misschien niet die ‘echte’ barbecuesmaak (hoewel blinde smaaktests niet of nauwelijks verschil tonen), maar heeft wel het grote voordeel dat hij binnen een kwartier warm is! Ook is de temperatuur makkelijker te regelen en is er achteraf minder poets- en opruimwerk. De meeste gasbarbecues kunnen alleen niet zo’n hoge temperatuur bereiken als een kolenbarbecue. Daarnaast is een kwalitatief goede gasbarbecue doorgaans een stuk duurder.

Mooi zijn natuurlijk de grote buitenkeukens, die soms beschikken over meerdere branders (voor bereidingen op verschillende temperaturen), een warmhoudrek, extra vuurtjes voor pannen en nog veel meer handige snufjes. Het klopt, je hebt niet het ‘oergevoel’ van een kolenbarbecue, maar verder zijn gasbarbecues heerlijke, praktische apparaten! En zeg nu zelf, die gezellige buitensfeer creëer je toch gewoon zelf?

☀ Elektrische barbecue

Verder kun je ook kiezen voor een elektrische barbecue. Deze apparaten zijn een stuk compacter dan een gasbarbecue en erg gemakkelijk in gebruik. Je steekt hem in het stopcontact of de verlengkabel en binnen enkele minuten is je BBQ op temperatuur! Bovendien heb je geen brandstof nodig en is schoonmaken zo gebeurd. Ben je bang dat je te weinig die echte grilsmaak hebt? Geen probleem, er zijn verschillende middelen om dit heel dicht te benaderen, zoals speciale houten plankjes.

☀ Houtbarbecue / tuinhaard

Tenslotte is er nog de buitencategorie van houtgestookte barbecues. Deze doorgaans flinke apparaten kunnen gemaakt zijn van staal of beton en kunnen op verschillende manieren dienstdoen: als BBQ, als (pizza)oven, of als tuinhaard. Een ander bijkomend voordeel is dat je geen aparte terrasverwarming nodig hebt! Het opwarmen en bereiden duurt meestal wel een stuk langer, maar het resultaat is verrukkelijk.

 

Ondertussen de keuze kunnen maken? Zelf helemaal warm gelopen om je vrienden en familie uit te nodigen voor een gezellig avondje? Mooi! Dan is het enige wat je nog nodig hebt… de barbecue zelf. Op 2dehands.be vind je er zeker eentje naar je zin!

Gerelateerde berichten

Hoe start je een veiling op 2dehands.be?

Algemeen, Tips & Tricks
2dehands.be is het perfecte platform voor iedere veiling. Maar hoe begin je daaraan? Volg het onderstaande stappenplan en in geen tijd staat jouw eerste veiling online! (Klik op de afbeelding om hem te vergroten.)
Lees verder

7 tips bij het kopen van een 2dehands iPhone

Tips & Tricks
De nieuwe iPhone Xs en Xr zijn er. Ideaal om voordelig een ouder model op de kop te tikken, zoals de iPhone 6s, 7 of 8. Toch let je best even op wanneer je op zoek gaat naar een tweedehands toestel en houd je onderstaande tips steeds in gedachten. 1.     ...
Lees verder