Onze categorieën

Winterbanden, zet het in de agenda!

Auto’s, Tips & Tricks

winterbanden-2dehands-be

Vanaf begin oktober mogen ze er weer officieel op. Tijd voor een goede voorbereiding dus, tijd voor winterbanden!

Gladheid op komst?
Vorige winter was eigenlijk geen winter. Er waren amper ijsdagen: dat zijn dagen waarop de temperatuur de hele dag onder 0 graden blijft. Een winter telt er normaal gesproken zeven, blijkt uit gegevens van het KMI. Statistisch gezien is de kans op een normale winter na afgelopen twee jaar groot. Het kan dus zomaar zijn dat het de komende maanden echt wel weer ijspegel-, schaats- en sleetjesweer wordt. Automobilisten, wees daarom gewaarschuwd: het brengt naast de nodige krabsessies natuurlijk ook weer verraderlijke gladheid met zich mee.

Meer dan 10.000 sets  op 2dehands.be

Dé voorbereiding op spekgladde wegen zijn de winterbanden. Door gebruik van zachter rubber en een aangepast profiel bieden ze betere grip. Om die reden sta je op sneeuw gemiddeld meer dan twee keer sneller stil bij een noodstop dan met zomerbanden, aldus brancheorganisatie Vaco. In meerdere Europese landen (zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) zijn ze inmiddels verplicht.

vacoremweg-e1443621501876
Remmen op sneeuw aan 50 km/h? Op winterbanden sta je gemiddeld na 25 meter stil: bij zomerbanden is dit 53 meter. (bron: Vaco)

Nieuw zijn winterbanden volop leverbaar. Voor elk type auto en in zo’n beetje iedere maat is wel een geschikte set te vinden. Maar ook op 2dehands.be is het aanbod erg groot: er staan momenteel meer dan 10.000 sets winterbanden te koop op 2dehands.be. Daarvan is ongeveer 10% nieuw en de rest gebruikt. Veel winterbanden staan bovendien te koop in combinatie met een wiel. Als je passende exemplaren vindt bij jouw auto, is dit een stuk eenvoudiger te monteren.

Heb je in je garage nog exemplaren van je vorige wagen liggen? Nu is het moment bij uitstek om deze van de hand te doen op 2dehands.be, en iemand anders daarmee gelukkig te maken.

A-merken echt beter
Of je nu voor nieuwe of gebruikte banden gaat: kies voor kwaliteit. Men testte afgelopen jaar meer dan dertig nieuwe banden op onder meer slijtage, verbruik en geluidsniveau. De focus lag daarbij op banden voor compacte stadsauto’s (zoals de Volkswagen Up! en Hyundai i10) en middenklassers (zoals de VW Golf en Citroën C4 Cactus). Grote winnaars in de test zijn de a-merken Goodyear en Continental. De testmeesters zijn minder te spreken over banden van de minder bekende merken, zoals Mentor, Linglong en Avon. Vooral op nat wegdek presteren die onder de maat. Een goed scorende band is wel duurder. Zo kost de beste band voor een middenklasser 110 euro per stuk, de minste is 85 euro.

Wacht niet te lang
Voor menig automobilist is het een bekend tafereel: je stelt het wisselen van de banden uit tot het echt koud en glad is. In de afgelopen twee winters werkte dit prima. Velen lieten de winterbanden links liggen, want het was toch nauwelijks glad. Omdat het de uitzonderingen zijn die de regel bevestigen, is een echte winter nu zeer aannemelijk. Daarom raden we je aan om je dit jaar goed voor te bereiden. Immers: als je wacht met wisselen tot de echte koude er is, ben je eigenlijk te laat. Op sommige plekken is het dan al glijden geblazen. De bandenspecialist is daarbij tegen die tijd waarschijnlijk volgeboekt, want iedereen wil op hetzelfde moment opeens winterbanden onder de auto. Bovendien zijn door de druk die erop ontstaat de winterbanden mogelijk minder goed leverbaar.
Op zondag 30 oktober start officieel de wintertijd. Onze tip: zet op de maandag daarna (de 31ste) “Bandenwissel plannen!” in de agenda.

Fijne winter alvast!

Gerelateerde berichten

Wedstrijd: meeracen als co-piloot tijdens de VW Fun Cup!

Acties & Wedstrijd, Auto’s
Ben jij gek op snelle auto’s? Wat dacht je dan van een dagje doorbrengen op het circuit in Francorchamps? Op 13 en 14 juli 2019 gaat daar de VW Fun Cup door. Een buitengewone race. De besten zijn er natuurlijk om te winnen, maar de meerderheid van het peloton is...
Lees verder

2dehands.be #SalonExperts

Acties & Wedstrijd, Auto’s
De beste saloncondities, die vind je op 2dehands.be! Wist je immers dat tussen de 100.000 autozoekertjes op 2dehands.be ook de meeste wagens staan die te vinden zijn op het autosalon, maar dan goedkoper? Tijdens het autosalon neemt een team van auto-experts de Facebook en Instagram van 2dehands.be over. Spot je tussen 12...
Lees verder