Onze categorieën

Pas op voor fraude met fake DHL-communicatie!

Veilig handelen

Fraude met fake DHL-communicatie

Het merendeel van de (ver)kopers op 2dehands.be heeft goede bedoelingen en is betrouwbaar. Helaas is er – net als in de echte wereld – ook een kleine groepje mensen dat misbruik maakt van het vertrouwen van anderen.

Sinds kort zien we een type fraude, waarbij fraudeurs het hebben gemunt op 2dehands.be- verkopers. Hoe je deze fraudeurs kunt herkennen en vermijden, lees je aan de hand van de situatie hieronder!

Werkwijze

Stel: je hebt beslist om wat spullen te verkopen en plaatst ze op 2dehands.be. Nauwelijks een uur later ontvang je een mail van iemand die zeer geïnteresseerd is. Hij vraagt of het product nog beschikbaar is en biedt zelfs boven de vraagprijs als je het voor hem aan de kant wilt houden. Tevens verzoekt hij onmiddellijk om je antwoord te sturen naar een ander e-mailadres dan dat gelinkt aan zijn 2dehands.be-account.

Wanneer deze situatie zich voordoet, wees dan heel erg op je hoede. Want het gaat hier zeer waarschijnlijk om poging tot fraude. Wanneer je hierop ingaat, vraagt de fraudeur om het product op te sturen. Hij zal je betalen via DHL door het contante bedrag in een envelop bij je thuis te laten bezorgen. Je gaat akkoord en krijgt enkele uren later een nieuwe mail van de fraudeur. Volgens hem vraagt DHL om in te tekenen op een verzekering die het verzonden geld veilig moet stellen. Hij vertelt dat hij deze kosten zal dragen en extra geld in de envelop zal steken.

Je vertrouwt hem en aanvaardt de deal. De volgende dag ontvang je een mail zogenaamd van DHL zelf, waarin het bedrijf vraagt om een prepaidkaart van €100 te kopen bij de onlinebetaaldienst Neosurf en vervolgens de code ervan door te mailen. Je koopt de kaart in je lokale krantenwinkel en geeft de code. Vervolgens krijg je een bevestiging van DHL dat de envelop verzonden is naar jouw adres.

Als nietsvermoedende verkoper stuur je tot slot je product op naar de ‘koper’ en verwacht je binnen enkele dagen het geld in je brievenbus. Dagen gaan voorbij en helaas komt de envelop nooit aan. Je bent slachtoffer geworden van oplichting en bent zowel je product kwijt, als de €100 van de Neosurf kaart. Met de code hiervan, die niet te traceren is, kan de frauder immers op het internet spullen kopen. Hij was dus niet geïnteresseerd in je artikel, maar voornamelijk in de Neosurf code.

Tips

Vaak zijn de nep e-mails van gerespecteerde bedrijven, zoals DHL of PayPal, bedoeld om je vertrouwen te winnen. Als bovenstaande situatie zich voordoet, ga er dan niet verder op in. Handel ook steeds via onze chatfunctie of via het e-mailadres dat is gekoppeld aan de 2dehands.be-account.

Aarzel niet om klacht in te dienen bij de politie. Wij werken nauw met hen samen, mocht het toch misgaan. Neem ook contact met ons op, zodat ook wij verdere maatregelen kunnen nemen tegen malafide bezoekers. Ons platform moet een fijne plek blijven en ook al gaat alles in de meeste gevallen goed, is elk geval van fraude er een te veel.

 

Gerelateerde berichten

10 tips voor veilig handelen op 2dehands

Veilig handelen
De lente is in aantocht. Het ideale moment om je oude of ongebruikte spullen van de hand te doen en nieuwe dingen te proberen! En daarbij komt 2dehands natuurlijk goed van pas. Maandelijks handelen miljoenen mensen succesvol op ons platform, maar soms gaat het mis. We geven je daarom graag...
Lees verder

Concerttickets (ver)kopen? Dat mag, maar let op!

Tips & Tricks, Veilig handelen
  Zomer is muziek. En 2dehands.be is een populair platform om toch nog een ticket voor dat fantastische festival of dat niet te missen concert op de kop te tikken. Waar moet je op letten? Je moet de wettelijk bepaalde beperkingen respecteren én de eventuele beperkingen die zijn opgenomen in...
Lees verder