Onze categorieën

Wees voorzichtig met je persoonsgegevens

Veilig handelen

identity

Fraudeurs of mensen met minder goede bedoelingen gaan vaak op een sluwe manier te werk om er met je centen en/of je gegevens vandoor te gaan. Of erger: ze doen zich met jouw gegevens voor alsof ze jou zijn en lichten zo anderen op. Alert zijn is dus de boodschap, zeker als je een dure aankoop plant.

Wat kan je doen?

  • Wees alert, zeker als de verkoper zich in het buitenland bevindt en/of communiceert in het Engels of gebrekkig Nederlands dat zo door Google Translate werd gehaald.
  • Wees extra voorzichtig als je een aankoop overweegt van (nieuw) dure smartphones, hardware, softwarepakketten en tickets. Zeker als de vraagprijs opvallend veel lager ligt dan de winkelprijs. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het vaak bedrog.
  • Mail nooit een kopie of een foto van je identiteitskaart door. Of verberg zeker je nationaal nummer, volledige naam en geboortedatum.
  • Neem persoonlijk of telefonisch contact op met de verkoper.
  • Betaal geen grote som op voorhand: eventueel kan je een klein voorschot betalen, en het saldo bij levering.
  • Geef geen persoonlijke gegevens door via Facebook of ander sociale netwerksites.
  • Check de privacyinstellingen van sites als Facebook.
  • Gooi geen kopies van je identiteitskaart, bankkaart, SIS-kaart of andere documenten met persoonlijke gegevens in de vuilbak: haal ze eerst door de papierversnipperaar. Je vindt een papierversnipperaar op 2dehands.be en in tal van winkels waar kantoorartikelen verkocht worden.

Ben je toch slachtoffer geworden van oplichting of identiteitsfraude?

Meld dit dan bij 2dehands.be en dien ook een klacht in bij de politie.

Gerelateerde berichten

10 tips voor veilig handelen op 2dehands

Veilig handelen
De lente is in aantocht. Het ideale moment om je oude of ongebruikte spullen van de hand te doen en nieuwe dingen te proberen! En daarbij komt 2dehands natuurlijk goed van pas. Maandelijks handelen miljoenen mensen succesvol op ons platform, maar soms gaat het mis. We geven je daarom graag...
Lees verder

Pas op voor fraude met fake DHL-communicatie!

Veilig handelen
Het merendeel van de (ver)kopers op 2dehands.be heeft goede bedoelingen en is betrouwbaar. Helaas is er – net als in de echte wereld – ook een kleine groepje mensen dat misbruik maakt van het vertrouwen van anderen. Sinds kort zien we een type fraude, waarbij fraudeurs het hebben gemunt op...
Lees verder